ßßß Cookit - przepis na Aroniówka - nalewka z aronii, liści winogron i wiśni

Aroniówka - nalewka z aronii, liści winogron i wiśni

nazwa

Wykonanie

Lubicie sobie chlapnąć. Przyznajcie się. Ja nie oceniam. Serio. "Niech pierwszy rzuci kamień...". Ale to, że wśród trzech najpopularniejszych na moim blogu przepisów są aż dwie nalewki (z aronii i winogronowa) i osiągnęły kilkaset tysięcy odsłon, to jednak o czymś świadczy. Podobnie jak to, że gdy na koperkowym fanapge'u zapytałam o to, który przepis, na zupę czy nalewkę, powinnam umieścić jako pierwszy, to też niewiele osób myślało o jedzeniu.
No to proszę, macie. Dziś przepis na nalewkę z aronii, liści winogron i wiśni. Nie wiem, skąd w lutym weźmiecie aronię. Ani liście. W zasadzie mogłabym Was zaprosić do mnie, na testowanie. Od września wyprodukowałam tyle różnych nalewek... więcej, niż zdrowie i rozum pozwoliłyby mi wypić. Mogłabym Was zaprosić... ale od dziecka słyszałam, żeby nie wpuszczać nieznajomych do domu.
- 2 kilogramy aronii (przebranej - używamy tylko ładnych, zdrowych owoców)
- 1,5 litra wody
- 500 g. miodu
- 1 l. spirytusu
- 200 umytych liści wiśni
- 40 umytych liści winogron
- sok z cytryny
Owoce aronii i liście wrzucamy do emaliowanego garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 60 minut.
Następnie całość odcedzamy na drobnym sitku, dociskając delikatnie owoce, aby puściły trochę sok. Owoce aronii i liście wyrzucamy, a płyn przecedzamy jeszcze raz. Gdy jeszcze jest ciepły dodajemy miód, sok z cytryny i mieszkamy wszystko do całkowitego rozpuszczenia.
Do ostudzonego syropu dodajemy spirytus i mieszamy. Nalewkę z aronii rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na trzy miesiące.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2016/02/aroniowka-nalewka-z-aronii-lisci.html