Wykonanie
Dzisiejszy przepis jest fajnym pomysłem na urozmaicenie obiadu.
Kasza staje się wówczas nie tylko zwykłym dodatkiem do
mięsa, ale również może tworzyć samodzielne danie. Z takimi dodatkami smakuje nam szczególnie. Przepis znalazłam na blogu
Margarytki .
Składniki:- 1 szklanka suchej
kaszy jęczmiennej,- 2,5 szklanki rosołu (może być także
bulion z samych warzyw) lub
wody,- 1
marchew,- 1 duża
cebula,- połowa
czerwonej papryki,- posiekany
koperek,- 1 łyżeczka
masła,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
papryka słodka,
cukier.Na łyżeczce
masła podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa:
paprykę pokrojoną w małą kostkę (wcześniej umytą i odpowiednio przygotowaną), startą na tarce
marchew.
Kaszę należy opłukać zimną
wodą. Do warzyw dodajemy
przyprawy, mieszamy. Dusimy przez chwilę. Wlewamy rosół, a następnie dodajemy
kaszę. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok. 20 minut. Co jakiś czas zaglądamy, w razie potrzeby mieszamy. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku i dodajemy
koperek. W razie potrzeby można dolać więcej
wody lub rosołu. Gdy
kasza będzie miękka, podajemy. Smacznego!