Wykonanie
Dzisiejszy przepis polecam szczególnie tym osobom, którym ciężko odnaleźć się w aktualnym spadku temperatury. Zupa doskonale sprawdzi się także w czasie przeziębienia (sprawdziłam!). Rozgrzewa, syci, pobudza
kubki smakowe. Jest wyjątkowo aromatyczna. Powstała w wyniku eksperymentu, który okazał się recepturą wartą częstego powtarzania.

Składniki:- 250 g
mięsa mielonego (z
szynki lub wieprzowo-wołowego),- pół paczki
czerwonej fasoli,- 2-3
cebule (średniej wielkości),- pół słoika
selera konserwowego,- 1
czerwona papryka,- 1 szklanka
przecieru pomidorowego (przepis),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
papryka słodka,
majeranek,
lubczyk,
cukier,
ziele angielskie,
liść laurowy.Wieczorem (dzień wcześniej) zostawiamy do namoczenia
fasolę w garnku z
wodą.Następnego dnia gotujemy
fasolę do miękkości. Dodajemy
paprykę pokrojoną w paseczki (wcześniej umytą i pozbawioną gniazd),
ziele angielskie i 1
liść laurowy. Na patelni podsmażamy
mięso mielone, dodajemy
cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Obficie przyprawiamy
solą,
papryką słodką i ostrą,
majerankiem oraz
lubczykiem.Jeśli
fasola będzie prawie miękka, do garnka dodajemy
mięso z
cebulą,
seler konserwowy oraz
przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę, do zagęszczenia i połączenia smaków. Przyprawiamy do smaku -
cukrem,
solą i pozostałymi
przyprawami. Podajemy. Smacznego!