ßßß Cookit - przepis na Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką

Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką

nazwa

Wykonanie

Prosty i szybki sposób na świątecznego śledzika. Smakuje trochę jak ryba po grecku lub po japońsku, tylko należy ostrożnie obchodzić się z wędzoną papryką-moje wyszły nieco pikantne, ale akurat takie lubimy.
Składniki:
4 filety śledziowe, najlepiej matjasy
1 mały słoiczek (40 g) koncentratu pomidorowego
80 ml wody
2 cebule pokrojone w piórka
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1/2 upieczonej papryki czerwonej, obranej ze skóry, pokrojonej w paski*
sól,cukier,pieprz
Przygotowanie:
Filety wymocz najlepiej przez noc w wodzie lub mleku, osusz i pokrój w małe ok. 2 cm kawałki.
Na patelni, na średnim ogniu,uduś na oleju cebulę – ok. 10 min.
Następnie dodaj koncentrat,paprykę,wodę i dopraw do smaku solą,pieprzem i cukrem.
Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos nabrał gęstości.
Wymieszaj wystudzony sos ze śledziami i odstaw na kilka godzin do lodówki.
*W celu upieczenia papryki zawiń ją w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 50 min.
Smacznego!
Share the post "Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką"
Źródło:http://karmelowy.pl/sledz-w-sosie-pomidorowym-z-pieczona-papryka