Wykonanie
Prosty i szybki sposób na świątecznego
śledzika. Smakuje trochę jak
ryba po grecku lub po japońsku, tylko należy ostrożnie obchodzić się z wędzoną
papryką-moje wyszły nieco pikantne, ale akurat takie lubimy.Składniki:4
filety śledziowe, najlepiej
matjasy1 mały słoiczek (40 g)
koncentratu pomidorowego80 ml
wody2
cebule pokrojone w piórka3 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
papryki w proszku (najlepiej wędzonej)1/2 upieczonej
papryki czerwonej, obranej ze skóry, pokrojonej w paski*
sól,
cukier,
pieprzPrzygotowanie:Filety wymocz najlepiej przez noc w wodzie lub
mleku, osusz i pokrój w małe ok. 2 cm kawałki.Na patelni, na średnim ogniu,uduś na
oleju cebulę – ok. 10 min.Następnie dodaj koncentrat,
paprykę,
wodę i dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos nabrał gęstości.Wymieszaj wystudzony sos ze
śledziami i odstaw na kilka godzin do lodówki.*W celu upieczenia
papryki zawiń ją w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 50 min.Smacznego!
Share the post "
Śledź w
sosie pomidorowym z pieczoną
papryką"