ßßß Cookit - przepis na Śledzie a'la Milanówek

Śledzie a'la Milanówek

nazwa

Wykonanie

Share the post "Śledzie a’la Milanówek"
Śledzie zazwyczaj kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, w sumie nie wiem dlaczego,bo ja uwielbiam je jeść cały rok. Szczerze mówiąc zawsze mam coś śledziowego w lodówce:). Dzisiaj przedstawiam przepis na chyba jedne z moich ulubionych śledzików a’la Milanówek,czyli słodkawe z cebulką w sosie pomidorowym. Polecam!
Śledzie a’la Milanówek (spory słoik)
Składniki:
500 g filetów śledziowych (jeżeli są solone to najlepiej je wymoczyć przed przygotowaniem)
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju roślinnego
4 łyżki octu z białego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g cebuli
1-3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek gorczycy
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę podsmaż przez ok 2-3 minuty na patelni z rozgrzanym olejem (do zeszklenia).Następnie dodaj cukier, wymieszaj i podsmażaj kolejne 2 minuty.
Dodaj ocet,koncentrat, ziele angielskie i gorczycę, wymieszaj i smaż całość kolejne kilka minut (najlepiej pod przykryciem) dolewając od czasu do czasu wodę, gdy cebula stanie się zbyt sucha.
Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok do całkowitego wystudzenia zawartości. W przeciwnym wypadku,jeśli zalejemy śledzie gorącym sosem, będą się rozpadały i całość wyjdzie mocno nieapetyczna (z doświadczenia:))
Pokrój śledzie na kawałki o wielkości ok. 2-3 cm. i przygotuj najlepiej litrowy słoik. Włóż na spód warstwę sosu z cebulą, a na nią warstwę śledzi,następnie znowu trochę sosu i śledzie itd.
Włóż tak napełniony słoik na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Share the post "Śledzie a’la Milanówek"
Źródło:http://karmelowy.pl/sledzie-ala-milanowek