ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku z pieczarkami

Ryba po grecku z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

7 sierpnia 2014
Składniki:
Warstwa rybna:
500g. filetów rybnych bez ości ( u mnie Sola)
sól , pieprz
mąka pszenna
olej do smażenia
Warstwa warzywna:
6 marchewek
2 pietruszki
2 cebule
300g. pieczarek
400g. koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
1 łyżecza soli
1 łyżecza pieprzu
1/2 łyżeczi chili
Przygotowanie:
Warstwa rybna: Filety rybne dokładnie umyć , osuszyć , oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Ryby pokroić w małe kawałki ( ok 3×3 cm.) , obtaczać je w mące , smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Warstwa warzywna: Wszystkie warzywa obrać , umyć i osuszyć.
Marchew , pietruszkę oraz pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach , cebulę pokroić w małą kostkę.
W garnku/patelni rozgrzać masło , dusić warzywa do miękkości co jakiś czas mieszając.
Gdy warzywa będą już gotowe dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
Całość dokładnie wymieszać , dusić razem jeszcze chwilkę.
Na półmisku układać warstwami: warstwa warzywna oraz rybna.
Czynność powtarzać do wykończenia składników ( ostatnia warstwa powinna być warzywna ale nie koniecznie)
Smacznego
Post navigation
← Syta i rozgrzewająca w chłodniejsze dnia a podana na zimno może zastąpić chłodnik. Nie pogardzą nią także wegetarianie.
Mięso duszone w ten sposób nabiera pięknego purpurowego koloru. Jest tak miękkie i delikatne że samo odchodzi od kości a co najważniejsze bardzo smaczne i uniwersalne ponieważ mamy mięso i jarzynkę w jednym garnku. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/swietna-na-cieplo-czy-zimno-jako-przystawka-czy-tez-danie-glowne-podana-w-takiej-formie-ladnie-wyglada-i-strawdza-sie-jako-salatka-warstwowa