Wykonanie
7 sierpnia 2014Składniki:Warstwa rybna:500g.
filetów rybnych bez ości ( u mnie
Sola)
sól ,
pieprzmąka pszennaolej do smażeniaWarstwa warzywna:6
marchewek2
pietruszki2
cebule300g.
pieczarek400g.
koncentratu pomidorowego3 łyżki
masła1 łyżecza
soli1 łyżecza
pieprzu1/2 łyżeczi
chiliPrzygotowanie:Warstwa rybna:
Filety rybne dokładnie umyć , osuszyć , oprószyć z obu stron
solą i
pieprzem.
Ryby pokroić w małe kawałki ( ok 3×3 cm.) , obtaczać je w
mące , smażyć na rozgrzanym
oleju na rumiano z obu stron.Warstwa warzywna: Wszystkie warzywa obrać , umyć i osuszyć.
Marchew ,
pietruszkę oraz
pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,
cebulę pokroić w małą kostkę.W garnku/patelni rozgrzać
masło , dusić warzywa do miękkości co jakiś czas mieszając.Gdy warzywa będą już gotowe dodać
przyprawy oraz
koncentrat pomidorowy.Całość dokładnie wymieszać , dusić razem jeszcze chwilkę.Na półmisku układać warstwami: warstwa warzywna oraz rybna.Czynność powtarzać do wykończenia składników ( ostatnia warstwa powinna być warzywna ale nie koniecznie)SmacznegoPost navigation← Syta i rozgrzewająca w chłodniejsze dnia a podana na zimno może zastąpić chłodnik. Nie pogardzą nią także wegetarianie.
Mięso duszone w ten sposób nabiera pięknego purpurowego koloru. Jest tak miękkie i delikatne że samo odchodzi od kości a co najważniejsze bardzo smaczne i uniwersalne ponieważ mamy
mięso i jarzynkę w jednym garnku. →