ßßß Cookit - przepis na Szczaw do słoików

Szczaw do słoików

nazwa

Składniki

Wykonanie

10 czerwca 2015
Składniki:
4 pęczki szczawiu
3 l. wody
5 łyżek soli
olej roślinny
Przygotowanie:
Ze szczawiu poodcinać ogonki lub zerwać prosto z łąki bez nich.
Liście dokładnie umyć , rozłożyć na bawełnianej ściereczce wy wyschły.
Szczaw posiekać drobno.
W ganku zagotować wodę z solą.
Wrzucić szczaw , gotować do momentu zwiędnięcia liści , odcedzić.
Przełożyć do wyparzonych słoika/słoików zalać olejem 0,5 cm nad powierzchnią szczawiu.
szczelnie zakręcić , odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Przechowywać w spiżarni , piwnicy lub lodówce.
Smacznego
Post navigation
← Przeważnie placki ziemniaczane smażyłam z dodatkiem cebuli , tym razem zstąpiłam ją kalarepą i pieczarkami. Wyszły delikatniejsze , z lekkim kapuścianym smakiem który oddała smażona kalarepa.
Domowy koktajl owocowy przygotowany na mleku , posłodzony miodem. Idealnie zaspokaja lekki głód i dostarcza mnóstwo witamin. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/domowy-szczaw-ze-sloika-ktory-idealnie-nadaje-sie-na-zupe-szczawiowa-najlepszy-zebrany-wlasnorecznie-z-laki-oddalonej-od-miasta-i-ulicy