Dziś jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni bułgarskiej - шопска салата, czyli sałatka szopska. Warzywa świetnie komponują się z głównym składnikiem - serem szopskim (Бяло саламурено сирене), solankowym białm serwm owczym lub krowim zbliżonym do fety. Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. To klasyczna przystawka bułgarska na wieczór z rakiją ;)Składniki:2 duże pomidoryogórek zielonypaprykamała cebula biała2 łyżki oliwyłyżka octu100 g sera szopskiegonatka pietruszkikilka czarnych oliwekkilka orzechów włoskichsól i pieprzPomidory i ogórka pokroić w kostkę a paprykę w paski. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać, doprawić solą i pieprzem . Dodać ocet z oliwą i energicznie wymieszać. Całość obwicie posypać serem, udekorować natką pietruszki, oliwkami i orzechami włoskimi.