Wykonanie
Matchamisù czyli herbaciane tiramisù z zieloną
herbatą Matcha i
czekoladą.Ponieważ Tiramisù to jeden z moich ulubionych deserów, dlatego też nie mogłam powstrzymać się i nie zrobić go w wersji fusion. Deser ze zaskakującym zielonym wnętrzem, którego składnikiem jest japońska
herbata. Moje Matchamisù nie jest bardzo słodkie, dlatego radzę regulować ilość
cukru według własnego smaku. Idealny deser na przyjęcie, szybki do przygotowania a jednocześnie ciekawy i elegancki.
Składniki na 4 szklanki:3
jajka2 łyżki
cukru250 gr
mascarpone150 ml
wody2 łyżki
herbaty zielonej senechy100 gr
czekolady podłużne
biszkopty3 - 4 łyżeczki
herbaty Matchy do dekoracjiPrzygotowanie:Zaparzamy
herbatę Senecha.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka. Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Ubijamy
białka na sztywną pianę.
W osobnej misce na parze ubijamy
żółtka z
cukrem na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki
cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku.
Dodajemy
mascarpone do
żółtek i mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy rozpuszczona
czekoladę, mieszając cały czas.
Na samym końcu dodajemy
białka.
Biszkopty maczamy w herbacie i układamy w pucharku na przemian z masą
serową, posypując przez sitko
herbat ą Matach a .
Deser wkładamy na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy matchamisù resztą
herbaty Matcha. Deser podajemy schłodzony.