Wykonanie
Taką przystawkę miałam okazję kosztować podczas ostatnich wakacji, które spędziłam na Cyprze. Halloumi to biały, półtwardy
ser z dodatkiem
mięty. Gdybym miała go do czegoś porównać to powiedziałabym, że w smaku i konsystencji przypomina nasz polski
oscypek. Mi najbardziej smakuje na ciepło w towarzystwie
owoców.Składniki
rukola, garść
oliwa z oliwek, 1 łyżkaświeży
ananas, 1 plaster
ser halloumi, 70 g
granat, 1/4 sztuki
ocet balsamiczny, 3 łyżki
miód, 1/2 łyżeczkiSposób przygotowania
Rukolę umyć i ułożyć na talerzu.Patelnię grillową mocno rozgrzać. Posmarować
oliwą i troszkę zmniejszyć ogień. Zarumienić z obu stron
ananasa i halloumi. Następnie
ser pokroić w plastry.Na sałacie ułożyć
ananasa a na nim plastry
sera. Posypać pestkami
granatu.W rondelku pogrzać
ocet z
miodem. Kiedy zacznie gęstnieć ściągnąć z ognia. Polać nim przystawkę. Składniki na 1 porcję.eyesforcameras.com