ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty w sosie miodowo-musztardowym

Surówka z czerwonej kapusty w sosie miodowo-musztardowym

nazwa

Wykonanie

Sos. Oto przebój tego dodatku do obiadu. Słodko - ostry, złagodzony śmietaną lub gęstym jogurtem. Będę go używać także do innych warzyw!
Składniki:
pół małej główki kapusty czerwonej
pół sporej cebuli cukrowej lub innej łagodnej
opcjonalnie: pół startego jabłka obranego ze skórki
opcjonalnie: garść posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia lub oliwy
3 łyżki chudej śmietany lub gęstego jogurtu
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki ostrej musztardy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ją ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Połączyć z kapustą, dodać ew. starte jabłko i natkę pietruszki.
Olej, miód i musztardę połączyć, dodać śmietanę. Wymieszać i połączyć z pozostałymi z kapustą. Doprawić do smaku pieprzem i ew. solą.
***
Przepis na surówkę z białej kapusty? Proszę bardzo.
TU kliknij, żeby zobaczyć dwa przepisy.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2015/09/surowka-z-czerwonej-kapusty-w-sosie.html