Sos. Oto przebój tego dodatku do obiadu. Słodko - ostry, złagodzony śmietaną lub gęstym jogurtem. Będę go używać także do innych warzyw!Składniki:pół małej główki kapusty czerwonejpół sporej cebuli cukrowej lub innej łagodnejopcjonalnie: pół startego jabłka obranego ze skórkiopcjonalnie: garść posiekanej natki pietruszki3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia lub oliwy3 łyżki chudej śmietany lub gęstego jogurtu2 łyżeczki płynnego miodu2 łyżeczki ostrej musztardysól i pieprz do smakuWykonanie:Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ją ugnieść drewnianą pałką - by kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza.Cebulę obrać, drobno posiekać. Połączyć z kapustą, dodać ew. starte jabłko i natkę pietruszki.Olej, miód i musztardę połączyć, dodać śmietanę. Wymieszać i połączyć z pozostałymi z kapustą. Doprawić do smaku pieprzem i ew. solą.***Przepis na surówkę z białej kapusty? Proszę bardzo.TU kliknij, żeby zobaczyć dwa przepisy.