Wykonanie

Sałatka, do której podeszłam dość sceptycznie, ale naprawdę mi posmakowała. Mamy tu chrupiące prażone
orzechy, twarde i soczyste nasiona
granatu, świeżość i chrupkość
selera naciowego i neutralny, ale interesujący w smaku, pieczony
kalafior.Autor przepisu na
sałatkę, zamieszczone w książce "Jerusalem" (polski tytuł taki sam: "Jerozolima" - przekład ukazał się w PL bodajże w zeszłym roku) - Yotam Ottoleghi - po raz kolejny trafił w mój smak. Lubię jego niebanalne połączenia faktur i smaków. Większość przepisów z jego książki chciałabym wypróbować w bliższej lub dalszej przyszłości. Kilka mam już za sobą. Przenoszą mnie w świat tak mi odległy, arabsko-żydowskiej kuchni Jerozolimy, zróżnicowanej i bogatej.
Sałatka z pieczonego
kalafiora, z
orzechami laskowymi i granatem/ Roasted cauliflower, hazelnut and pomegranate saladSkładniki:1 mały
kalafior (660 g)4-5 łyżek
oliwy1 duża łodyga
selera naciowego5 łyżek/30 g
orzechów laskowych, ze skórką1/3 szklanki (10 g) listków
natki pietruszki1/3 szklanki (50 g) nasion
owocu granatu (ok. połowa średniego
owocu)1/4 łyżeczka mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego (polecam utrzeć na świeżo w moździerzu)1 łyżka
octu winnego sherry (dałam zwykły
ocet winny)1 i 1/2 łyżki
syropu klonowegosól i
pieprzWykonanie:Włączyć piekarnik, temp. 220 st. C grzanie góra-dół lub 200 st. C z termoobiegiem.
Kalafiora podzielić na różyczki i dalej na mniejsze kawałki. Polać 2-3 łyżkami
oliwy, doprawić
solą (ok. pół łyżeczki) i
pieprzem. Wymieszać.
Kalafiora wysypać na blachę do pieczenia i piec na górnej półce piekarnika przez 25-35 minut, do czasu aż
kalafior będzie chrupiący i w niektórych miejscach stanie się złocistobrązowy. Odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miski.

Zmiejszyć temperaturę do 170 st. C. Na blachę z piekarnika wysypać
orzechy laskowe. Piec przez 17 minut -
orzechy staną się przyjemnie chrupiące i pyszne! Jak trochę przestygną, posiekać je.ja je w większości po upieczeniu obrałam ze skórki, ale ze skórką są do sałatki nawet lepsze (co odkryłam dopiero później)Dodać do
kalafiora, wraz z łyżką
oliwy i pozostałymi składnikami. Wymieszać, spróbować i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać w temperaturze pokojowej.


Inne przepisy Yotama Ottolenhi na blogu:Pieczony
bakłażan z
granatem i
sosem jogurtowym (danie wegetariańskie)
Sałatka z
natki pietruszki i pęczaku (danie wegetariańskie)

Pasta z grillowanego
bakłażana, z
czosnkiem,
cytryną i
granatem (do
chleba,
makaronu)

Pieczony kibbeh -
jagnięcina,
orzeszki pinii, tahini i
natka pietruszki - danie, które koniecznie trzeba zrobić!