Wykonanie


Flambirowany
kurczak z
młodą cebulą - czyli z dodatkiem
alkoholu, który następnie jest podpalony. Do tego domowej roboty
bulion, chwilę gotowania, dołożenie
szparagów i już. Do dania pasuje tu moim zdaniem
kasza - jaglana i jęczmienna, i tak właśnie podawałam.To pyszne i nieskoplikowane danie. Przy tym z gatunku szybkich - jeśli np. masz w zamrażalniku
bulion drobiowy. Jeśli nie, wystarczy pamiętać, by na stawić go co najmniej pół godziny wcześniej - a najlepiej dać mu godzinę na powolne gotowanie.Sezon na
szparagi powoli się kończy, a w tym roku na blogu to dopiero pierwszy wpis z nimi. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Może zdążę jeszcze przygotować
kaszę jęczmienną ze
szparagami z woka - świetne danie stir fry, które robiłam już kilkukrotnie, ale nie miałam czasu na zdjecia.Bardzo Was zachęcam do zrobienia tego łatwego dania. Jeśli nie chcecie podpalać
alkoholu, można go także odparować. Przepis inspirowany tym, oryginał tutaj .Składniki:[3-4 porcje]4-5 udźców z
kurczaka (górna część udka) (używałam 500 g udźców bez kości)2
cebulki dymki wraz z jasnozieloną częścią
szcyzpioru4 łyżki
koniaku lub
brandy300 ml
wywaru np. drobiowego/rosołu1 pęczek
zielonych szparagów (500 g)1 płaska łyżeczka
suszonego estragonu lub 1 łyżka świeżego
sól i
pieprzolej lub
masło klarowaneopcjonalnie: 2 łyżki
śmietanyWykonanie:Porcje
kurczaka oprószyć
solą i
pieprzem.W szerokiej i dość głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oleju lub nieco
masła i obrumienić kawałki
kurczaka ze wszystkich stron.Dodać posiekaną
cebulę dymkę i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty aż zmięknie. Ma się zeszklić, ale nie dopuścić do zbrązowienia.Wlać
koniak i podpalić. (płomień był bardzo niski, ledwo widoczny, krótko się palił)Poczekać, aż płomień się wypali i wtedy zalać całość
wywarem.Jeśli nie chcesz używać ognia, po prostu odparuj
alkohol.Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
estragonem. Przykryć i dusić 15-20 minut, aż
mięso będzie miękkie. Odkryć i dusić kolejne 10 minut, aby sos częściowo odparował i zgęstniał.
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, można też dodatkowo obrać
szparagi aż do główek i odciąć tylko końcówki (w zależności od
szparagów). Pokroić na 3-4 cm kawałki. Dodać do dania i gotować razem 5 minut pod przykryciem.
Szparagi powinny być zanurzone w sosie - w razie gdyby go było mało,
kurczaka wyłowić na
szparagi.Podawałam bez
śmietany, to danie jest pyszne i nie trzeba już dodawać kalorii.Dobrze smakuje z
kaszą np. jaglaną i jęczmienną.


Polub mnie na fb