Wykonanie

Przepis na te
ziemniaki znalazłam w marcowym numerze Good Food, długo czekał na swoją kolej i szkoda bo wyszło pysznie :)Jeśli lubicie pepperoni ( można zastąpić chorizo ) i
ser to danie jest dla Was! Nie wymaga wiele pracy, ale czas pieczenia jest dość długi - można go skrócić wystarczy owinąć
ziemniaki papierem i podgrzać w mikrofali przez 8-10 minut.Ja swoje
ziemniaki podałam jedynie z
fasolką szparagową.Recipe for these potatoes I found in the
March issue of Good Food magazine, long waited for their turn, shame because they
came out really yummy :)If you like pepperoni (you can use chorizo) and cheese, this dish will be perfect for you! It doesn't require a lot of work, but the cooking
time is quite long - you can short
time by wrap the potatoes with kitchen paper and microwave for 8-10 minutes.I served potatoes only with green beans.

Składniki : ( na 4 porcje )* 4 duże
ziemniaki do pieczenia,* 1 łyżka
oliwy,* 1/2
czerwonej cebuli, posiekanej,* 1 ząbek
czosnku, rozgnieciony,* 60 g pepperoni, podzielonego na kawałki,* 1 puszka ( 400g ) krojonych
pomidorów,* garść liści
bazylii,* 100 g tartej
mozzarelli lub
mozzarelli w kulce,Ingredients: (for 4 servings)* 4 large baking potatoes,* 1 tbsp of oil,* 1/2 red onion, chopped,* 1 clove garlic, crushed,* 60 g pepperoni, torn,* 1 can (400g) chopped tomatoes,* handful of basil leaves,* 100 g grated
mozzarella or ball of
mozzarella,

Przygotowanie :
Ziemniaki dokładnie umyj, każdego nakłuj kilka
razy widelcem.Piecz w nagrzanym do 200 stopni ( 180 z termoobiegiem ) piekarniku przez około godzinę - do czasu aż będą miękkie ( czas zależy od wielkości
ziemniaków ).Kiedy
ziemniaki są już upieczone rozgrzej na patelni łyżkę
oliwy, podsmaż
cebulę przez 5 minut aż będzie miękka, dodaj
czosnek i pepperoni i podsmażaj przez 2 minuty, dodaj
pomidory, gotuj przez 5 minut.Przypraw
solą i
pieprzem, dodaj pokrojone liście
bazylii.
Ziemniaki rozdziel odrobinę i nałóż na środek nadzienie i przykryj garstką
sera.Wstaw do piekarnika na kilka minut aż
ser się przypiecze.Preparation:Wash potatoes thoroughly, prick each several times with a fork.Bake in preheated to 200 degrees (180 fan) oven for about an hour - until soft (
time depends on size of the potatoes).When the potatoes are cook, heat the oil on a pan, saute onion for 5 minutes until soft, add the garlic and pepperoni and fry for 2 minutes, add the tomatoes and cook for 5 minutes.Season with salt, pepper and chopped basil leaves.Spoon over the split potatoes and top each with a handful of cheese.Put in the oven for a few minutes until cheese is melted.