Wykonanie
Pamiętacie ciasto
kokosowe z
mango ( tutaj ) na które przepis wygrzebałam w GoodFood ?Dziś podobne... zmienione na mój smak :) - podobno lepsze zachęcam więc Was do upieczenia tego pysznego, wilgotnego i bardzo prostego ciacha ;)Remember the coconut
cake with
mango ( here ) which recipe I found in GoodFood?
Today something similar ... changed to my taste :) - supposedly better so I encourage you to bake this delicious, moist, and
very simple
cake;)
Składniki :* 1 puszka ( 425g )
mango w syropie, odcedzone i pokrojone na 3cm kawałki,* 200 g miękkiego
masła,* 225 g drobnego
brązowego cukru,* 4 duże
jajka,* 200 g
mąki samo rosnącej ( lub 200 g zwykłej pszennej i 2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia ),* 50 g mielonych
migdałów,* 3-4 łyżki
płatków migdałowych do posypania,* 140 g
greckiego jogurtu,Ingrediens :* 1 can ( 425g ) mangoes in
syrup, drained and cut into 3cm pieces,* 200 g butter, softened,* 225 g golden caster sugar,* 4 large eggs,* 200 g self rising
flour (or 200 g regular
flour and 2.5 tsp baking powder),* 50 g ground almonds,* 3-4 tbsp almond flakes for sprinkling,* 140 g Greek-style
yogurt,
Przygotowanie :
Masło i
cukier utrzyj na gładką masę, pojedynczo dodawaj
jajka miksując po każdym.Za pomocą szpatułki zmieszaj z
mąką i mielonymi
migdałami a następnie z
jogurtem.Blaszkę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.Do formy wlej 1/3 masy, następnie ułóż kawałki
mango i zalej resztą masy, wygładź.Wierzch posyp
płatkami migdałów.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni ( 160 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz 30 minut, do czasu aż ciasto będzie złociste i wbita wykałaczka wychodzi czysta.Ostudź 10 minut i jedz.Ciasto świetnie smakuje lekko ciepłe :) a na drugi dzień... prawdopodobnie też jest dobre ( u mnie nie doczekało :P ).Preparation :
Whisk butter and sugar until smooth and creamy, add eggs, one at a
time, beating well after each addition.Using a spatula stir with
flour and ground almonds then with
yogurt.Baking
tray 20x30 cm
line with baking paper.Scrape 1/3 the mixture into your tin, place mangoes pieces, add the rest of mixture and smooth over the surface then sprinke with almonds flakes.Heat oven to 180C ( 160C fan ) and bake
cake for 30 minutes until golden and a skewer inserted into the center of the
cake comes out clean.Cool for 10 minutes and eat.
Cake is delicious warm and on secound day... propably as well ( my
cake gone so I'm not sure :P ).