ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z mango. / Almond sponge cake with mango.

Ciasto migdałowe z mango. / Almond sponge cake with mango.

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie ciasto kokosowe z mango ( tutaj ) na które przepis wygrzebałam w GoodFood ?
Dziś podobne... zmienione na mój smak :) - podobno lepsze zachęcam więc Was do upieczenia tego pysznego, wilgotnego i bardzo prostego ciacha ;)
Remember the coconut cake with mango ( here ) which recipe I found in GoodFood?
Today something similar ... changed to my taste :) - supposedly better so I encourage you to bake this delicious, moist, and very simple cake;)
Składniki :
* 1 puszka ( 425g ) mango w syropie, odcedzone i pokrojone na 3cm kawałki,
* 200 g miękkiego masła,
* 225 g drobnego brązowego cukru,
* 4 duże jajka,
* 200 g mąki samo rosnącej ( lub 200 g zwykłej pszennej i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia ),
* 50 g mielonych migdałów,
* 3-4 łyżki płatków migdałowych do posypania,
* 140 g greckiego jogurtu,
Ingrediens :
* 1 can ( 425g ) mangoes in syrup, drained and cut into 3cm pieces,
* 200 g butter, softened,
* 225 g golden caster sugar,
* 4 large eggs,
* 200 g self rising flour (or 200 g regular flour and 2.5 tsp baking powder),
* 50 g ground almonds,
* 3-4 tbsp almond flakes for sprinkling,
* 140 g Greek-style yogurt,
Przygotowanie :
Masło i cukier utrzyj na gładką masę, pojedynczo dodawaj jajka miksując po każdym.
Za pomocą szpatułki zmieszaj z mąką i mielonymi migdałami a następnie z jogurtem.
Blaszkę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy wlej 1/3 masy, następnie ułóż kawałki mango i zalej resztą masy, wygładź.
Wierzch posyp płatkami migdałów.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni ( 160 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz 30 minut, do czasu aż ciasto będzie złociste i wbita wykałaczka wychodzi czysta.
Ostudź 10 minut i jedz.
Ciasto świetnie smakuje lekko ciepłe :) a na drugi dzień... prawdopodobnie też jest dobre ( u mnie nie doczekało :P ).
Preparation :
Whisk butter and sugar until smooth and creamy, add eggs, one at a time, beating well after each addition.
Using a spatula stir with flour and ground almonds then with yogurt.
Baking tray 20x30 cm line with baking paper.
Scrape 1/3 the mixture into your tin, place mangoes pieces, add the rest of mixture and smooth over the surface then sprinke with almonds flakes.
Heat oven to 180C ( 160C fan ) and bake cake for 30 minutes until golden and a skewer inserted into the center of the cake comes out clean.
Cool for 10 minutes and eat.
Cake is delicious warm and on secound day... propably as well ( my cake gone so I'm not sure :P ).
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/04/ciasto-migdaowe-z-mango-almond-sponge.html