Wykonanie
Lubicie ogórkową?Ja bardzo!Ostatnio naszła mnie ochota na
ogórkową właśnie, ale nie miałam
ziemniaków. Tak więc kombinowałam z czym by tu ją zjeść no i padło na pęczak.Muszę Wam powiedzieć, że to połączenie jest super i na pewno ugotuję taką
ogórkową jeszcze nie raz :)Składniki : ( 4 porcje )* 3 małe
marchewki,* 1 mała
pietruszka,* mały kawałek
selera,* 1 łodyga
natki od
selera,* kawałek
pora ( około 5 cm ),* 2
skrzydełka kurczaka,* 1
liść laurowy,* 1 ziarno
ziela angielskiego,* 2-3 ziarenka
pieprzu,* 1/3 szklanki pęczaku,* słoik tartych
ogórków kiszonych ( ja miałam domowe od babci, ale możesz kupić gotowe lub zetrzeć zwykłe kiszone ),* 2 łyżki
koperku,* 2 łyżki kwaśnej
śmietany,Przygotowanie :
Marchewki,
pietruszkę i
seler umyj i obierz a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pora umyj dokładnie, pokrój w cienkie plasterki.W garnku skrzydełka zalej litrem zimnej
wody, dodaj
włoszczyznę,
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz.Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, dodaj pęczak i gotuj kolejne 15.Dolej
ogórki wraz z
sokiem, gotuj kilka minut, dorzuć
koper i
śmietanę.Smacznego !