ßßß Cookit - przepis na Dorsz na ostro.

Dorsz na ostro.

nazwa

Wykonanie

Piątek z rybą IX.
Nie wiem jak to się stało, że w piątek zapomniałam o piątku... Tak więc piątkowy przepis jest w sobotę !
Dziś tak troszkę ostrzej... z chili.
U mnie razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidora i ogórka :)
Składniki :
* 2 filety z dorsza ( około 350g ),
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 2 ząbki czosnku,
* 1/2 papryczki chili,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
Przygotowanie :
Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym.
Delikatnie przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i chili, podsmaż przez chwilę.
Do naczynia żaroodpornego włóż rybę, polej oliwą z czosnkiem i chili, dodaj drugi ząbek czosnku przekrojony na połowę.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 -30 ( w zależności od grubości filetów ).
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/10/dorsz-na-ostro.html