Wykonanie
Trochę zagubiłam się na początek wakacji... Po kilku dniach w Holandii jestem w rodzinnym domu :)Dziś na szybko !Uwielbiam stir fry. To szybki ( w 15 minut ) i pełnowartościowy obiad, jest w nim wszystko warzywa,
mięsko no i ukochany przeze mnie
makaron. Kiedy na prawdę się śpieszę w kuchni stir fry jest idealne, dziś z
kurczakiem i
sosem śliwkowym !Składniki :* 120 g
makaronu jajecznego ( możesz użyć innego orientalnego a nawet
makaronu do spaghetti ),* 2 łyżki
oliwy do stir fry /
oleju sezamowego lub zwykłej
oliwy do smażenia,* 2
piersi z kurczaka,* 1 łyżka
przyprawy do dań chińskich,* 300 g
mieszanki warzyw do stir fry ( u mnie
papryka żółta i czerwona,
kiełki fasoli mung, trochę
kapusty włoskiej i
czerwona cebula),* 50 ml
sosu śliwkowego,* 2 łyżki
sezamu,Przygotowanie :
Makaron przygotuj wg. zaleceń producenta ( trzymaj ciepły ).
Kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski, przypraw
przyprawą do dań chińskich.W woku lub na dużej patelni rozgrzej
oliwę, dodaj
kurczaka i smaż około 3-5 minut ( aż
kurczak będzie gotowy ).W
między czasie przygotuj warzywa, wszystkie pokrój w paseczki.Dodaj warzywa na patelnie i podsmażaj przez kilka minut, dorzuć ugotowany
makaron i sos, dokładnie zmieszaj.Podawaj posypane łyżką
sezamu.