Wykonanie
Risotto to bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie
bobu :) u mnie z dodatkiem
tymianku, który uwielbiam !Idealne na letni obiad.Jeżeli dbasz o linię możesz pominąć
parmezan przez co danie stanie się lżejsze ale nadal będzie dobrze smakowało :)Składniki : ( 2-3 porcje )* 250 g
bobu,* 1 łyżka
masła,* 1
cebula,* 2 ząbki
czosnku,* 150 g
ryżu do risotto,* 125 ml białego
wytrawnego wina,* około 700 ml
bulionu warzywnego,* 2 łyżki posiekanego
tymianku,* 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,* sok z połowy
cytryny,* 30 g drobno startego
parmezanu,Przygotowanie :
Bób z blanszuj, obierz z łupinek i odstaw.Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę
masła, dodaj drobno posiekaną
cebulę i
czosnek, mieszając podsmażaj przez 5 minut ( do czasu aż
cebula zmięknie, ale się nie zrumieni ).Dosyp
ryż i wlej
wino, zagotuj.
Bulion utrzymuj gorący, dodawaj stopniowo do
ryży ( gdy
ryż wchłonie jedną część dodaj następną - warto użyć łyżki wazowej ) cały czas gotując na wolnym ogniu.Gdy
ryż wchłonie cały
bulion, będzie miękki i kleisty ( po około 20 minutach) dodaj obrany
bób, posiekany
tymianek i
natkę pietruszki,
sok z cytryny, dobrze wymieszaj i odstaw na 2 - 3 minuty.Dodaj
parmezan, zmieszaj i podawaj ! :)
