Wykonanie
Rzadko kiedy na moim
stole gości zupa. A szkoda, bo ja lubię zupy... gorzej z mężczyzną, który na zupy zawsze narzeka (nie dlatego, ż e są niesmaczne :P ).Dziś jednak zupa... kalafiorowa! Lekka i bardzo prosta w przygotowaniu :)Składniki :* 750 ml
wody,* 2 skrzydełka,* 1
marchewka,* 1 mała
pietruszka,* 4
ziemniaki,* 1/2
kalafiora,* 1 łyżka posiekanego
koperku,* 1
liść laurowy,* 1 ziarno
ziela angielskiego,* 2 ziarna
pieprzu,* s ó l,
pieprz,Przygotowanie :Do garnka nalej
wody, włóż umyte skrzydełka,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz.Dodaj start ą na grubych oczkach
marchewkę i
pietruszkę, gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę wrzuć do
wywaru.Gdy
ziemniaki zaczną być miękkie ( po jakiś 10 -15 minutach) dodaj podzielonego na różyczki
kalafiora, gotuj do czasu aż będzie miękki.Dopraw do smaku solą i
pieprzem, dosyp
koperek.Do zupy można dodać także
śmietanę :)Smacznego !