ßßß Cookit - przepis na Ryba w harissie.

Ryba w harissie.

nazwa

Wykonanie

Harissa to typowo Libijska / Tunezyjska przyprawa. Pasta powstała z połączenia papryki, papryki wędzonej, papryczek chili, czosnku, często z kolendrą. W Tunezji używana jest do mięsa, zwłaszcza baraniny i koziny lub rybiego gulaszu z warzywami czy nawet kuskusu. Ostrość harissy zależy od ilości oliwy, którą zawiera jednak zazwyczaj jest bardzo ostra.
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 filety rybne,
* 1 łyżka harissy,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Rybę umyj, osusz, z obu stron oprósz świeżo zmielonym pieprzem i solą.
W małej misce zmieszaj łyżkę harissy z łyżką oliwy z oliwek obtocz rybę.
Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smaż rybę z obu stron, do czasu aż będzie gotowa ( czas zależny od grubości filetów ). Podawaj od razu.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/04/ryba-w-harissie.html