Żeberka z cebulką.

nazwa

Wykonanie

Pyszne duszone żeberka. Świetne z kaszą jęczmienną czy gotowanymi ziemniakami. Nie wymagają dużo przygotowań a są pyszne i soczyste.
Składniki :
* 600 g żeberek wieprzowych,
* 3 duże cebule.
* 1 kostka rosołowa (ja użyłam warzywnej),
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
* 1 łyżeczka papryki słodkiej,
* 1 łyżeczka papryki pikantnej,
* 3 łyżki natki pietruszki,
* 2 łyżki śmietany.
* 4 łyżki oliwy,
Przygotowanie :
Do oliwy dodać wszystkie przyprawy.
Żeberka pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, wymieszać z marynatą.
Warto zostawić je na noc w lodówce, jednak wystarczy nawet godzinka.
Mięso obsmażyć z każdej strony, przełożyć do garnka, zalać wodą tak aby wszystko przykryła.
Cebulę pokroić na pół plasterki, zeszklić na pozostałym po żeberkach tłuszczu, dodać do mięsa.
Wszystko gotować około godziny do półtorej ( do czasu aż mięso będzie miękkie).
Dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę, zagotować.
* W razie gdyby sos była za rzadki dodać łyżkę mąki rozmieszanej z wodą.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/01/zeberka-z-cebulka.html