ßßß Cookit - przepis na Śledzik w oleju.

Śledzik w oleju.

nazwa

Wykonanie

Śledzie w oleju to kolejne danie, które zawsze znajdziemy na świątecznym stole... Tylko jak dobrze wybrać te najlepsze filety??
Warto zwrócić uwagę aby były grube, mięsiste i błyszczące, unikajmy tych poszarpanych i z zażółconymi końcami. Filety trzeba wymoczyć w wodzie lub/ i mleku aby pozbyć się z nich nadmiaru sodu (jego zawartość może dochodzić nawet do 5 000 mg na 100 g śledzia).
Śledź jest doskonałym źródłem kwasów omega 3 i witaminy D.
Składniki :
* 400 g solonych filetów śledziowych,
* 5 -6 cebul,
* 1 szklanka oleju,
* kilka plasterków cytryny,
Przygotowanie :
Śledzie namoczyć w wodzie na minimum kilka godzin ( można zostawić na noc), wypłukać, osuszyć i pokroić na skośne kawałki o wielkości mniej więcej 2 centymetrów.
Cebulę obrać i pokroić w najdrobniejszą kostkę.
Do słoika, w którym będziemy śledzie przechowywać, ułożyć na dnie centymetrową warstwę cebulki, na to warstwę pokrojonego śledzia, wszystko dobrze ubić. Na śledzia kładziemy plasterek cytryny i warstwę cebuli (grubość zależna od tego jak bardzo lubicie cebulę ), powtarzamy do czasu aż skończą nam się składniki lub słoik :) - na wierzchu powinna być cebulka.
Zalać olejem, tak aby przykrył wszystkie warstwy -ważne jest aby dobrze dociskać śledzie i cebulkę, nie potrzeba wtedy dużo oleju.
Słoik zamknąć i wstawić do lodówki na minimum dobę.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/12/sledzie-w-oleju.html