Wykonanie
Śledzie w
oleju to kolejne danie, które zawsze znajdziemy na świątecznym
stole... Tylko jak dobrze wybrać te najlepsze filety??Warto zwrócić uwagę aby były grube, mięsiste i błyszczące, unikajmy tych poszarpanych i z zażółconymi końcami. Filety trzeba wymoczyć w wodzie lub/ i
mleku aby pozbyć się z nich nadmiaru
sodu (jego zawartość może dochodzić nawet do 5 000 mg na 100 g
śledzia).
Śledź jest doskonałym źródłem kwasów omega 3 i witaminy D.Składniki :* 400 g solonych
filetów śledziowych,* 5 -6
cebul,* 1 szklanka
oleju,* kilka plasterków
cytryny,Przygotowanie :
Śledzie namoczyć w wodzie na minimum kilka godzin ( można zostawić na noc), wypłukać, osuszyć i pokroić na skośne kawałki o wielkości mniej więcej 2 centymetrów.
Cebulę obrać i pokroić w najdrobniejszą kostkę.Do słoika, w którym będziemy
śledzie przechowywać, ułożyć na dnie centymetrową warstwę
cebulki, na to warstwę pokrojonego
śledzia, wszystko dobrze ubić. Na
śledzia kładziemy plasterek
cytryny i warstwę
cebuli (grubość zależna od tego jak bardzo lubicie
cebulę ), powtarzamy do czasu aż skończą nam się składniki lub słoik :) - na wierzchu powinna być
cebulka.Zalać
olejem, tak aby przykrył wszystkie warstwy -ważne jest aby dobrze dociskać
śledzie i
cebulkę, nie potrzeba wtedy dużo
oleju.Słoik zamknąć i wstawić do lodówki na minimum dobę.