Wykonanie
            Składniki : (2 porcje)* 150 g 
kiełbasy,* 1 
zielona papryka,* 1 mała 
cebula,* 1 główka 
czosnku,* 1 kubek rosołu,* 125 g 
ryżu (1 torebka),* 1 łyżka 
oliwy,* 
sól, 
pieprz,Przygotowanie :
Kiełbasę pokroić na grube plasterki i na dużej, głębokiej teflonowej patelni z przykrywką (można zastąpić garnkiem) podsmażyć na brązowy kolor około 5 minut. Odsączyć na papierze.Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę 
oliwy, dodać posiekany 
czosnek i 
cebulą oraz pokrojoną w paski 
paprykę. Podsmażyć około 4-5 minut aż warzywa będą miękkie.Zalać rosołem, zamieszać i zagotować, dodać umyty 
ryż i 
kiełbasę, dobrze przyprawić 
solą i 
pieprzem.Wymieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie 
ryż powinien być dość miękki, wyłączyć ogień, wymieszać i zostawić na 10 -15 minut pod przykryciem.
