ßßß Cookit - przepis na Omlet Kaiserschmarren z mąki z ciecierzycy i kokosowej, dwie wersje

Omlet Kaiserschmarren z mąki z ciecierzycy i kokosowej, dwie wersje

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam takiego omletu, ostatnio to chyba 2 lata temu.
Ten ostatni był już na mąkach bez glutenu, wcześniejszy na owsianej i gryczanej, a pierwszy na mące pszennej pełnoziarnistej.
Każdy z nich był też z innymi owocami, robiłam z jabłkiem, śliwkami suszonymi, jagodami i malinami, a teraz jeden jest z brzoskwinią i borówką, a drugi ze śliwkami.
Składniki na jeden omlet:
* 3 łyżki mąki z ciecierzycy (kupna, nie robiona w domu)
* łyżka mąki kokosowej
* jajko (osobno żółtko i białko)
* ok. 100 ml mleka kokosowego
* łyżeczka oleju kokosowego
* brzoskwinia, borówki amerykańskie/śliwki, kostka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe
* miód gryczany
* szczypta soli do białka
Mąki wymieszałam z mlekiem, żółtkiem i odrobiną roztopionego oleju kokosowego. Dodałam ubite białko i pokrojone owoce, znów wymieszałam i na chwilę odstawiłam.
Poprzednie omlety dosładzałam, tym razem ciasto zrobiłam bez słodzika, a za to całość polałam miodem.
Smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju kokosowego, a w momencie, gdy omlet dało się już podważyć zdecydowanym ruchem przerzucałam go na rozgrzaną drugą patelnię (posmarowaną również olejem), nie ryzykując tym sposobem, że nie uda mi się odwrócić go na drugą stronę. Ale możecie próbować:)
Po usmażeniu, jeszcze na patelni, pokroiłam go łopatką na kawałki - zgrabniej mi to wyszło w tej drugiej wersji.
Po przełożeniu na talerz posypałam tymi samymi owocami, co w środku, polałam miodem (pierwszy nawet ciut za obficie), a drugi dodatkowo wzbogaciłam o odrobinę startej czekolady i wiórki kokosowe.
Wersja z brzoskwiniami i borówkami:
Wersja ze śliwkami, gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi:
"Cmentarze są pełne ludzi niezastąpionych"
Georges Clemenceau
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/09/omlet-kaiserschmarren-z-maki-z.html