Prosty i szybki do zrobienia sernik z truskawkami pieczonymi i świeżymi. Idealny przepis na zbliżający się sezon truskawkowy. Upiekłam go w małej tortownic ale można upiec o nieco większej bo wszedł bardzo wysoki. Dodatkowo sernik można wykończyć bitą śmietaną a na nią ułożyć truskawki.*mała tortownica 16 cm:Składniki:700 g jogurtu greckiego3/4 szklanki cukru pudru1/3 szklanki oleju4 jajka2 opakowania budyniu waniliowego300 g truskawekcukier puder do posypaniaDno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Dokładnie wystudzić (sernik opadnie). Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi truskawkami.