ßßß Cookit - przepis na bajaderki piernikowe z bakaliami

bajaderki piernikowe z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Takie piernikowe bajaderki pełne bakalii to fajny pomysł np. na przyjęcia dla dzieci lub świąteczny stół. Pięknie zapakowane będą ciekawym słodkim prezentem.
Składniki: na piernik:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
125 g margaryny
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
dodatkowo:
3 łyżki rodzynek namoczonych w kieliszku rumu
3 łyżki posiekanych orzechów
3 łyżki kandyzowanych skórek
3 łyżki miękkie marmolady (użyłam Marmoladki deserowej Jamar)
1,5 tabliczki czekolady deserowej
3 łyżki mleka
kolorowe posypki cukrowe
Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, przestudzić. Zmiksować z resztą składników na piernik. Przelać do dowolnej formy i piec w 180*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce. Dodać bakalie i marmoladę, wymieszać i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarować kulki czekoladą i obtaczać w cukierkach.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/bajaderki-piernikowe-z-bakaliami.html