Wykonanie
Nie
będę ukrywał że jestem łasuchem na słodkie, zwłaszcza na ciasta. Uwielbiam je wszystkie, te co mają duuużo masy, i te bardziej suche. Ale jeśli chodzi o aromaty, ten zapach który rozchodzi się po całym mieszkaniu to nic chyba nie przebije piernika. Jest delikatny, wilgotny i kruchy. Moim zdaniem jest to najbardziej aromatyczne ciasto, jest szalenie prosty w przygotowaniu a uczta dla podniebienia jest nie do opisania. Dlatego zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu.Składniki:400g
mąkipół kostki
margarynyszklanka
cukru3 łyżki powideł3 łyżki
kakao2
jajkaprzyprawa do piernikaszklanka
mlekałyżeczka
sodybakaliePrzygotowanie
Margarynę rozpuścić.
Jajka ubić z
cukrem dodać kolejno
mleko,
mąkę,
sodę,
kakao,
przyprawę i
margarynę. Na koniec dodajemy
bakalie i powidła.Pieczemy w 180*C tak długo aż wbity w środek ciasta wykałaczka będzie sucha. około 45min.Ja po upieczeniu ciasto przekroiłem i przełożyłem masą marcepanową, a na wierzch rozpuściłem 2
czekolady jedną
mleczną i gorzką z dodatkiem 2 łyżek
mleka.