ßßß
Tort ten zrobiłam wczoraj na urodziny pewnej dziesięciolatki. Zaryzykowałam i postawiłam na nowy, nieznany mi przepis.Dla mnie bomba. Pierwszy raz robiłam i jadłam taki tort. Nie na biszkopcie tylko na wilgotnym ciężkim cieście z dodatkiem maślanki. Nowością było też dla mnie dodanie do ciasta szklanki gorącej kawy, ale jak się okazało, ktoś dobrze to wymyślił. Co do kremu, to połączenie serka mascarpone, kremówki i czekolady to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza, jeśli ktoś nie lubi maślanych kremów. Dla mnie mogł być ciut mniej słodki. Na pewno go powtórzę, ale wtedy do kremu dam tylko gorzką czekoladę. Kremu wystarczyło na obsmarowanie tortu z góry i po bokach. Uwaga: ciasto popękało podczas pieczenia, więc nie zdziwcie się, jeśli tak się Wam stanie. Piekłam w tortownicy 21 cm.Składniki: na ciasto:3/4 szklanki kakao2 szklanki mąki2 jajka1 szklanka cukru1 szklanka maślanki1/2 szklanki oleju1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodykilka kropel aromatu rumowegoszklanka gorącej świeżo zaparzonej kawy (fusy oddzielić)do nasączenia:1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej na przełożenie:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki kremówki100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekoladyłyżka kakao1/2 szklanki cukru pudru (dałabym mniej)3 banany na dekorację:około 50 rurek waflowych200 g lentilkówPrzygotowanie:ciasto:Suche składniki wymieszać razem w misce. Mokre składniki (oprócz kawy) wymieszać w osobnej misce i połączyć z suchymi. Zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę i powoli miksująć wlewać kawę. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem i piec w 170*C przez godzinę (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na dwa blaty (można na trzy).krem:Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z serkiem mascarpone i kakao. Połączyć z kremówką.Na cieście położyć banany, wyłożyć prawie cały krem. Przykryć drugim blatem ciasta i obsmarować resztą kremu. Krótko przed podaniem obłożyć w koło rurkami waflowymi i na wierzch wysypać lentilki.
Inspiracja