Wykonanie
Po szafce pałętało mi się kilka
galaretek, a w lodówce kremówka, której data zbliżała się do końca. Myślałam i myślałam co z nich zrobić, ale jakoś ostatnio brak mi kreatywności. Poszłam więc na łatwiznę i leniwie zrobiłam
galaretkę w pucharkach. Nie jest to trudny deser, przygotowanie jednak wymaga cierpliwości i czasu, bo warstwy trzeba nakładać kolejno, odczekując chwilę i najlepiej
mieć trochę miejsca w lodówce, aby schładzać je kolejno. Nic odkrywczego ale deser pyszny.*
galaretki wydają się nie
mieć intensywnego koloru, ponieważ kieliszki były ze szkła przydymionego na brązowo. Dlatego różowa
galaretka wyszła jakby była fioletowa.* z podanej ilości wyszło mi 8 kieliszkówSkładniki:4
galaretki: niebieska (blue
curacao Winiary), różowa, zielona, żółta (
pina colada
Winiary)1 mały kubeczek
śmietany kremówki (250 ml)1 łyżka
cukru pudruczerwone porzeczkiwiśniekiwikilka plasterków
bananaGalaterki rozpuścić w 300 ml
wody. Nie wszystkie na raz, ale kolejno, w czasie, kiedy wcześniejsze warstwy będą tężeć. Pierwszą
galaretkę wystudzić i podzielić na połowę. Jedną część wylać do pucharków. Umieścić w lodówce. Kiedy stężeją, do drugiej części dodać dwie łyżki kremówki (płynnej, nie ubitej), wymieszać i wylać do pucharków. Tak postępować ze wszystkimi
galaretkami. Kiedy wszystkie wartwy stężeją na wierzch położyć plasterki
banana. Pozostałą kremówkę ubić z
cukrem pudrem i szprycą wycisnąć na desery. Ułożyć
owoce.