ßßß Cookit - przepis na Galaretka z bitą śmietaną to deser ponadczasowy, klasyczny i pasujący na każdą okazję.

Galaretka z bitą śmietaną to deser ponadczasowy, klasyczny i pasujący na każdą okazję.

nazwa

Wykonanie

Po szafce pałętało mi się kilka galaretek, a w lodówce kremówka, której data zbliżała się do końca. Myślałam i myślałam co z nich zrobić, ale jakoś ostatnio brak mi kreatywności. Poszłam więc na łatwiznę i leniwie zrobiłam galaretkę w pucharkach. Nie jest to trudny deser, przygotowanie jednak wymaga cierpliwości i czasu, bo warstwy trzeba nakładać kolejno, odczekując chwilę i najlepiej mieć trochę miejsca w lodówce, aby schładzać je kolejno. Nic odkrywczego ale deser pyszny.
* galaretki wydają się nie mieć intensywnego koloru, ponieważ kieliszki były ze szkła przydymionego na brązowo. Dlatego różowa galaretka wyszła jakby była fioletowa.
* z podanej ilości wyszło mi 8 kieliszków
Składniki:
4 galaretki: niebieska (blue curacao Winiary), różowa, zielona, żółta (pina colada Winiary)
1 mały kubeczek śmietany kremówki (250 ml)
1 łyżka cukru pudru
czerwone porzeczki
wiśnie
kiwi
kilka plasterków banana
Galaterki rozpuścić w 300 ml wody. Nie wszystkie na raz, ale kolejno, w czasie, kiedy wcześniejsze warstwy będą tężeć. Pierwszą galaretkę wystudzić i podzielić na połowę. Jedną część wylać do pucharków. Umieścić w lodówce. Kiedy stężeją, do drugiej części dodać dwie łyżki kremówki (płynnej, nie ubitej), wymieszać i wylać do pucharków. Tak postępować ze wszystkimi galaretkami. Kiedy wszystkie wartwy stężeją na wierzch położyć plasterki banana. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem i szprycą wycisnąć na desery. Ułożyć owoce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/07/teczowe-kieliszki.html