Wykonanie
Zrobiłam deser z różnych
galaretek o nietypowych smakach . Deser zwieńczyła
bita śmietana w niecodziennym wydaniu...W prezencie od naszych przyjaciół ze Stanów Zjednoczonych dostałam c urd z
cytryn Meyera. Próbowałam coś takiego po raz pierwszy w życiu - i uważam, że jest to po prostu przepyszne. Ma obłędnie orzeźwiający
cytrynowy smak :) Amerykanie stosują go do do mufinek, bułeczek czy naleśników, a ja postanowiłam połączyć go z
bitą śmietaną. Niestety w słoiczku zostało już bardzo mało
curdu, więc szybko
będę musiała zrobić własny :)
Składniki:4 rodzaje
galaretek (u mnie
Winiary o smaku: mojito, blue
curacao, pink margarita,
pina colada),200 ml
śmietanki 30%,4 łyżeczki Meyer Lemon
Curd (być może dostępny jest w jakimś dużym markecie),2 łyżeczki
cukru pudru,
konfitura z
porzeczek (mojej własnej produkcji - przepis na nią podam niebawem),kilka rozkruszonych
ciastek zbożowych do posypania.
Galaretki robimy wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do pucharków kolejno, po skrzepnięciu poprzedniej warstwy. Następnie ubijamy
śmietankę z
cukrem pudrem, do której na koniec dodajemy Lemon
Curd i dalej na wolnych obrotach mieszamy. Na
galaretkę wykładamy kilka łyżeczek
konfitury porzeczkowej,
bitą śmietanę i pokruszone
ciastka. Na wierzch można dodać jeszcze jedną łyżeczkę
konfitury. Wyszło mi aż 6 pucharków deseru, a
śmietanka z
curdem tak smakowała domownikom, że musiałam zrobić jej więcej :)