ßßß Cookit - przepis na tort malinowy z kulkami kokosowymi

tort malinowy z kulkami kokosowymi

nazwa

Wykonanie

Wilgotne ciasto kakaowe posmarowane konfiturą malinową i nasączone malinówką. Przełożone budyniowym kremem i wykończone bezowymi kulkami kokosowymi i gorzką czekoladą.Znakomite na przyjęcia rodzinne. Kwaśna konfitura idealnie współgra ze słodkim ciastem. Ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka.
Przepis autorski.
Ciasto:
6 żółtek
4 białka
2 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1 szklanka maki krupczatki
3/4 szklanki cukru
3 łyzki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować i ostudzić. Do zimnej masy wmiksować żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić na połowę i rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21 cm.
Kulki kokosowe:
2 białka
10 dag cukru
10 dag kokosu drobnego
Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie kokos. Łyżką nakładac kulki na jedną z porcji ciasta. Obie tortownice włożyć do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec do suchego patyczka.
Krem:
500 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
100 g masła
cukier waniliowy
Połowę mleka zagotować, resztę wymieszac ze wszystkimi skaładnikami oprócz masła. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń i ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.
Dodatkowo:
kwaśna konfitura malinowa
kieliszek nalewki malinowej
20 g gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
Ciasto bez kulek kokosowych nasączyć nalewką. Posmarować połową konfitury. Wyłożyć krem. Ciasto z kokosem od spodu posmarować konfiturą i położyć na krem, Czekoladę rozpuścić z mlekiem i "popisać" nią ciasto. Schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/10/tort-malinowy-z-kulkami-kokosowymi.html