Wykonanie
Składniki2 łyżki
otrąb pszennych2 łyżki
mleka odtłuszczonego w proszku2
jajka1 łyżka
serka naturalnego, u mnie "Figura 5% tłuszczu"1-3 łyżki
mleka krowiego, u mnie 1.5% tłuszczu1- 2 łyżki
oliwy z oliwekFarsz "Czym chata bogata"czyli to co w chacie znalazłamMała zielona
cukiniaCebulaMała,
młoda marchewkaŁyżka
koncentratu pomidorowegoKilka plasterków
mozarelliOgórek kiszonySerek naturalny "Figura 5% tłuszczu"PrzygotowanieSkładniki na omlet mieszamy dokładnie na końcu dolewając
mleko w zależności od tego ile będzie potrzeba. Konsystencja ma być gęstsza od naleśnikowej. Wlewamy na rozgrzaną patelnię - rozprowadzamy. Na niewielkim ogniu podsmażamy z jednej strony.
Potem przerzucamy na drugą stronę i czekamy aż się zarumieni.
Farsz przygotowałam na tej samej patelni. Wrzuciłam pokrojoną
cebulę, obraną i pokrojoną w plasterki
cukinię i cieniutko pokrojoną w plasterki
marchewkę i czekałam aż
cebula się złamie i nie będzie surowa, choć nie zarumieniła się szczególnie. Dodałam koncentrat i wymieszałam dokładnie.
Podałam z
mozarellą i
ogórkiem kiszonym. Można zjeść składając na pół z farszem w środku lub w wersji dla bardzo głodnych - nakładając farsz na całą powierzchnię omleta.
Śniadanie typu full wypas a do tego ostateczne sprzątanie lodówki.Niemniej omlet udał się pierwsza klasa!SMACZNEGO SIOSTRY!