ßßß Cookit - przepis na Zdrowo - pieczony pstrąg

Zdrowo - pieczony pstrąg

nazwa

Wykonanie

Składniki :
pstrąg
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
łyżeczka pieprzu cytrynowego
sól, pieprz
2 plasterki masła
2 łyżeczki vegety
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie :
Do miseczki wkładam plaster masła, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, zioła i łyżeczkę soku z cytryny. Ugniatam na jednolitą masę.
Pozostały sok z cytryny mieszam z pieprzem cytrynowym.
Rybę ( oczywiście dokładnie umytą i osuszoną i pozbawioną głowy - gdyż nie znoszę oka pstrąga po upieczeniu ) nacieram z każdej strony vegetą. Do środka też szczyptę wsypuję.
Masę z masłem wklepuję w środek ryby.
Sokiem z pieprzem cytrynowym polewam rybę ( skórę).
Plaster masła rwę na mniejsze i układam na górze pstrąga.
Zawijam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut.
Po 10 minutach , odwijam folię i pozwalam się rybce dopiec przez kolejne 10 minut.
I gotowe :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/05/zdrowo-pieczony-pstrag.html