Wykonanie
Czasami mamy dość sztucznych
sosów które smakują jak „chemiczny ali ” lub walą
octem na odległość , zamiast dodawać aromatu potrawom – zabijają ich smak . Wtedy z przyjemnością sięgniemy po ten sosik , który ma nietypowy smak doskonale podkreślający każde
mięsne danie . Pasuje do grilla i do
chipsów . U nas
wcina się go czasem do
schabowego , tak dla urozmaicenia , szczególnie kiedy jemy kotlety na zimno w kanapkach z ogóreczkiem ,
cebulką i sosikiem z wędzoną
papryką 😉
Składniki :2 łyżki
ketchupu łagodnego1 czubata łyżka
jogurtu greckiego 😉1 łyżka
ketchupu diabelskiego lub ognistego1 łyżeczka
musztardy rosyjskiej1 łyżeczka wędzonej słodkiej mielonej
papryki1/2 łyżeczka
czosnku granulowanego
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Odstawiamy na godzinę do lodówki , po czym ponownie mieszamy i gotowe . Jeśli chcemy przetrzymać sos parę dni , warto przełożyć go do małego słoiczka ( np po koncentracie ) i schować do lodówki , te 5 dni wytrzyma 😉