ßßß Cookit - przepis na Buraczki zasmażane z cebulką – ciepła przystawka obiadowa

Buraczki zasmażane z cebulką – ciepła przystawka obiadowa

nazwa

Wykonanie

W niedzielę zazwyczaj na stołach gości mięcho , czyli wiadomo , jest pieczeń ,schabowy, roladki lub inne wynalazki . Czasem największym zmartwieniem w taki dzień jest co podać jako dodatek ? Warto wtedy sięgnąć do babcinych smaków i przygotować np. pyszne zasmażane buraczki z cebulką , naprawdę poezja 😉 Na domiar wszystkiego są banalnie proste w przygotowaniu i nie ma opcji ,żeby się nie udały 😉
Składniki :
0,5 kg buraczków – świeżych
2 cebule średniej wielkości
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka smalcu
sól , pieprz do smaku ( nie żałować 😉 )
1 łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżka cukru
Buraki myjemy i wkładamy do garnka , zalewając wodą tak ,żeby były całkowicie zanurzone. Gotujemy do momentu , aż będziemy mogli swobodnie , bez trudu wbić w nie widelec – co oznacza ,że są już gotowe . Zlewamy wodę , studzimy przez zalanie zimną wodą i obieramy z łupinek . Ścieramy na tarce o grubych oczkach , na tzw. wiórki . Cebulkę obieramy , siekamy drobniutko i podsmażamy na smalcu , do zrumienionej , ale nie przypalonej cebulki dodajemy buraczki , sól , cukier,pieprz i cytrynę . Smażymy do miękkości , jakieś 20 minut , co jakiś czas mieszając ,żeby się nie przypalały. Na koniec dodajemy jogurt , mieszamy do połączenia i zdejmujemy z ognia . Gotowe 😉 Teraz już tylko kawał pieczeni lub mielony i ..na stół 😉 Smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/buraczki-zasmazane-z-cebulka-ciepla-przystawka-obiadowa