Szparagi zapiekane z szynką są świetną przystawką/przekąską którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Zielonych szparagów na obieramy wystarczy obciąć twarde końce. Tak przygotowane szparagi są chrupiące, lekko słone i mają delikatny zapach szynki.Składniki:zielone szparagi (najlepsze są cienkie albo średnie)szynka np. parmeńska, prosciutto, savoyer1 łyżka masła2 łyżki tartej bułki1/2 łyżeczki drobno pokrojonej pietruszki1/2 łyżki startego parmezanuSzparagów tyle ile masz plasterków szynki. Najlepsze są szparagi cienkie jeśli zdecydujesz się na te o większej średnicy (grube) należy je wcześniej ugotować al`dente. Odkrój twarde końce.Każdego szparaga zawiń w szynkę pozostawiając na łodydze margines (żeby można było chwycić dłonią). Łepek szparaga pozostaw nie zawinięty. Rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i pietruszkę chwilę podsmaż. Posyp bułkąszparagi a na koniec parmezanem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.