ßßß Cookit - przepis na Szparagi zapiekane z szynką parmeńską

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską

nazwa

Wykonanie

Szparagi zapiekane z szynką są świetną przystawką/przekąską którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Zielonych szparagów na obieramy wystarczy obciąć twarde końce. Tak przygotowane szparagi są chrupiące, lekko słone i mają delikatny zapach szynki.
Składniki:
zielone szparagi (najlepsze są cienkie albo średnie)
szynka np. parmeńska, prosciutto, savoyer
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
1/2 łyżeczki drobno pokrojonej pietruszki
1/2 łyżki startego parmezanu
Szparagów tyle ile masz plasterków szynki. Najlepsze są szparagi cienkie jeśli zdecydujesz się na te o większej średnicy (grube) należy je wcześniej ugotować al`dente. Odkrój twarde końce.
Każdego szparaga zawiń w szynkę pozostawiając na łodydze margines (żeby można było chwycić dłonią). Łepek szparaga pozostaw nie zawinięty. Rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i pietruszkę chwilę podsmaż. Posyp bułką szparagi a na koniec parmezanem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/05/szparagi-zapiekane-z-szynka-parmenska.html