Składniki4 porcjepęczek zielonych szparagów1 łyżka masła lub oliwy extra vergine2 łyżki tartego parmezanu2 łyżki zrumienionych płatków migdałówPrzygotowaniePłatki migdałów lekko zrumienić (bez tłuszczu) na patelni.Szparagi umyć i odłamać ich zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodygi w najgrubszej części obrać obieraczką do warzyw.Zagotować wodę w naczyniu do gotowania na parze (jeśli nie mamy takiego naczynia możemy użyć zwykłego garnka z przykrywką i sitka) i ugotować szparagi na parze. Cienkie szparagi wystarczy gotować 2 minuty, grube 3 minuty (nie należy gotować dłużej bo staną się włókniste). Doprawić solą.Gorące szparagi wyłożyć na talerz, na wierzch położyć masło (lub skropić oliwą extra vergine), zetrzeć parmezan, posypać zrumienionymi płatkami migdałów.