Mój poprzedni przepis [klik] z udziałem szparagów był dość nietypowy. Choć uwielbiam takie kulinarne eksperymenty, to z pozostałą częścią postanowiłam zrobić coś klasycznego. Padło na szparagi z sadzonym jajkiem i boczkiem. Tego drugiego akurat nie miałam, ale wersja z podsmażoną szynką też smakuje wyśmienicie.Składniki na porcję:-1/3 pęczka zielonych szparagów-jajko-kilka plasterków drobiowej szynki-łyżka tartego parmezanu-2 łyżeczki masła.Szparagi ugorować aż zmiękną. Szynkę podsmażyć na łyżeczce masła. Gdy zacznie się zarumieniać, obok wbić jajko i smażyć do lekkiego ścięcia się białka( żółtko powinno pozostać płynne). Przełożyć jajko i szynkę na ciepłe szparagi, posypać parmezanem. Całość polać łyżeczką masła roztopionego na rozgrzanej po smażeniu jajka patelni.