ßßß Cookit - przepis na Łosoś zapiekany z migdałami

Łosoś zapiekany z migdałami

nazwa

Wykonanie

Miałam wczoraj ochotę na lekką kolację. Pobiegłam do sklepu i kupiłam sobie kawałek łososia. Zapiekłam z masełkiem, oregano i płatkami migdałowymi. Palce lizać!
Tak przygotowanego łososia można również podać na święta.
Składniki na 1 porcję:
kawałek łososia
2 łyżki płatków migdałowych
oregano - ilość wedle uznania, u mnie ok. 1 łyżka
masło
folia aluminiowa do pieczenia
Piecyk nagrzewamy do 220 stopni
Łososia myjemy i nacinamy nie przecinając skórki
Pomiędzy nacięcia wkładamy po kawałku masła, a następnie posypujemy oregano
Na wierzch sypiemy płatki migdałowe
Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią łososia i zamykamy folię
Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut
Zrobiłam sobie do tego poszatkowaną kapustę pekińska z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Kolacja lekka, bez ziemniaków i jasnego pieczywa :)
Na zdrowie! :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/osos-zapiekany-z-migdaami.html