Miałam wczoraj ochotę na lekką kolację. Pobiegłam do sklepu i kupiłam sobie kawałek łososia. Zapiekłam z masełkiem, oregano i płatkami migdałowymi. Palce lizać!Tak przygotowanego łososia można również podać na święta.Składniki na 1 porcję:kawałek łososia2 łyżki płatków migdałowychoregano - ilość wedle uznania, u mnie ok. 1 łyżkamasłofolia aluminiowa do pieczeniaPiecyk nagrzewamy do 220 stopniŁososia myjemy i nacinamy nie przecinając skórkiPomiędzy nacięcia wkładamy po kawałku masła, a następnie posypujemy oreganoNa wierzch sypiemy płatki migdałoweNaczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią łososia i zamykamy folięWkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minutZrobiłam sobie do tego poszatkowaną kapustę pekińska z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Kolacja lekka, bez ziemniaków i jasnego pieczywa :)Na zdrowie! :)W myśl akcji: