ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z migdałami

Pstrąg z migdałami

nazwa

Wykonanie

W ostatnich dniach na blogu nie było za dużego ruchu, a to ze względu na wybieranie i opracowywanie fajnych i ciekawych przepisów na czas świąt Bożego Narodzenia. Część z naszych ulubionych potraw zaprezentowałyśmy już w zeszłym roku. Myślałyśmy, że w tym już będzie problem z odnalezieniem jakiś pysznych, tradycyjnych potraw. Jednak okazało się, że to co jest na blogu to nieznaczny ułamek naszych rodzinnych świątecznych przepisów. Dzisiaj jeden z prostszych (choć wcale nie mniej smaczny), a mianowicie pstrąg smażony na maśle podawany z dodatkiem migdałów. Pychota!
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 patroszony pstrąg
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżeczka sok z cytryny
2 łyżki masła
Przyprawy: sól, pieprz
Wymytą i osuszoną rybę posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Ściągamy rybę, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz polewamy masłem z migdałami. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/11/pstrag-z-migdaami.html