Wykonanie
Często jest tak, że promocje w sklepach namawiają mnie do kupna danego towaru. I tak samo było z
ciastkami jeżyki. Kupiłam cztery paczki jedną zjedliśmy w przeciągu jednego dnia a koleje postanowiłam wykorzystać jako spód do tarty. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę dlatego, że
ciastka zawierają w sobie same pyszności
czekoladę, karmel,
bakalie, kruche
ciastko i po zmieleniu są na tyle lepkie, że nie musiałam już dodawać
masła. Nadzienie jest już bardziej klasyczne. Składa się ze
śmietany,
jogurtu,
serka mascarpone i
porzeczek. Połączenie tych dwóch elementów słodkich
ciastek ze
śmietankowo-
porzeczkową masą sprawił, że
tarta znikła w jeden dzień. Polecam!Składniki:3 opakowania
ciastek jeżyki classic250 g
serka mascarpone500 ml
jogurtu greckiego200 ml
śmietany kremówki400 g czerwonych
porzeczek (umytych i obranych)2 czubate łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny + odrobina
mlekaŻelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy zimnym
mlekiem i czekamy aż napęcznieje.
Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do robota albo blendera i miksujemy. W blenderze będziemy zmuszeni rozdrabniać
ciastka na raty wszystko po prosu za jednym razem nam się nie zmieści. Pokruszonymi
ciastkami wykładamy dno formy do tart 21-24 cm. Wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy na najmniejszym ogniu i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
ser,
jogurt i
cukier. Chwile mieszamy do połączenia składników. Wlewamy
żelatynę i znowu krótko mieszamy. Większą cześć
porzeczek rozdrabniamy na papę, przekładamy do masy śmietankowej, dodajemy całe
porzeczki i mieszamy. Nadzienie przekładamy na wcześniej przygotowany spód wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Dekorujemy w zależności od gustu startą
czekoladą, pokruszoną
bezą,
miętą i
porzeczkami,
bitą śmietaną.
* Musze jeszcze dodać, że przepis nie ma nic związanego z reklamą
ciastek. Po prostu od czasu do czasu lubię wykorzystać gotowe produkty.