ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu pisałam post "Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było zawszę idealne?" --->> Kilka osób zarzuciło mi, że zbieram informację w starych książkach z lat 80-tych. Może i tak książki stare, ale czy coś się zmieniło? Mąkę trzeba przesiać, składniki powinny mieć temp. pokojową, żółtka są najlepsze do ciasta drożdżowego itd. Tak piekły nasze babki i my dzisiaj pieczemy tak samo pewne rzeczy się nie zmieniają. Kolejnym punktem dyskusji były drożdże. Mnie matka nauczyła żeby dodawać 100g drożdży na 1kg mąki, ale podobno to już przeszłość i teraz dodaje się 60 g drożdży na 1 kg mąki. Postanowiłam to sprawdzić i przekonać się czy rzeczywiście ciasto urośnie i nie będzie zakalca. A więc przedstawiam moje wnioski i to co mi wyszło. Specjalnie upiekłam dużą drożdżówkę z 1 kg mąki żeby się przekonać czy dana ilość drożdży da rade. Po kolei: Ciasto odstawione w misce wyrastało trochę dłużej, ale urosło ładnie. Do ciasta była dodana kruszonka i rabarbar. Po upieczeniu boki były wysokie a środek nie potrafił już dorównać. Ciasto nie było wstanie udźwignąć owoców i kruszonki. Nie było zakalca, ale ciasto było lekko zbite. W smaku było ok. Mój wniosek jest taki jeśli nie boicie się drożdży to radze dodawać więcej drożdży mamy pewność, że ciasto będzie w stanie podnieść owoce i kruszonkę, będzie mięciutkie i puszyste. Ale jeśli zdecydujecie się na wykonanie drożdżówki z mniejszą ilością drożdży to nie bójcie się zakalca na pewno tam nie znajdziecie. Po prostu ciasto będzie mniej wyrośnięte i mniej pulchne. To są moje wnioski! Zaznaczyć chce również, że to nie jest pierwsza drożdżówka pieczona przeze mnie.
A teraz zapraszam na drożdżowe :D
Składniki na 1kg mąki:
1 kg mąki luksusowej przesianej
100 g masła rozpuszczone i przestudzone
60 g drożdży
5 żółtek
1 szklanka cukru
550 ml mleka albo maślanki temp około 35*C
szczypta soli
Składniki na 0,5 kg mąki
0,5 kg mąki
50 g masła
30 g drożdży
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
270 ml mleka albo maślanki
szczypta soli
Kruszonka:
50 g masła temp. pokojowa
1/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mielonych orzechów
1 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
0,5 kg rabarbaru
Drożdże zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy do momentu ich rozpuszczenia.Wsypujemy łyżeczkę mąki i około 80 ml mleka albo maślanki mieszamy i czekamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wlewamy drożdże, przykrywamy mąką i czekamy chwilę. Następnie wkładamy żółtka, mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy masło i mleko. Chwilę mieszamy a następnie przy użyciu ręki delikatnie zagniatamy około 5 minut. Ciasto będzie bardzo delikatne i może przyklejać się do rąk. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dużą blaszkę wykładamy pergaminem, natłuszczamy. Ręce oprószamy mąką i przekładamy ciasto do formy. Wierz delikatnie smarujemy mlekiem po to żeby miało ładny, złoty kolor. Rabarbar obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na cieście. Z podanych składników robimy kruszonkę i posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy je na 20-30 minut. Gdy podrośnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoty kolor około 40-60 minut
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/05/drozdzowka-z-rabarbarem.html