Wykonanie
Jakiś czas temu
pisałam post "Co zrobić żeby
ciasto drożdżowe było zawszę idealne?" --->> Kilka osób zarzuciło mi, że zbieram informację w starych książkach z lat 80-tych. Może i tak książki stare, ale czy coś się zmieniło?
Mąkę trzeba przesiać, składniki powinny
mieć temp. pokojową,
żółtka są najlepsze do
ciasta drożdżowego itd. Tak piekły nasze babki i my dzisiaj pieczemy tak samo pewne rzeczy się nie zmieniają. Kolejnym punktem dyskusji były
drożdże. Mnie matka nauczyła żeby dodawać 100g
drożdży na 1kg
mąki, ale podobno to już przeszłość i teraz dodaje się 60 g
drożdży na 1 kg
mąki. Postanowiłam to sprawdzić i przekonać się czy rzeczywiście ciasto urośnie i nie będzie zakalca. A więc przedstawiam moje wnioski i to co mi wyszło. Specjalnie upiekłam dużą drożdżówkę z 1 kg
mąki żeby się przekonać czy dana ilość
drożdży da rade. Po kolei: Ciasto odstawione w misce wyrastało trochę dłużej, ale urosło ładnie. Do ciasta była dodana kruszonka i
rabarbar. Po upieczeniu boki były wysokie a środek nie potrafił już dorównać. Ciasto nie było wstanie udźwignąć
owoców i kruszonki. Nie było zakalca, ale ciasto było lekko zbite. W smaku było ok. Mój wniosek jest taki jeśli nie
boicie się
drożdży to radze dodawać więcej
drożdży mamy pewność, że ciasto będzie w stanie podnieść
owoce i kruszonkę, będzie mięciutkie i puszyste. Ale jeśli zdecydujecie się na wykonanie drożdżówki z mniejszą ilością
drożdży to nie bójcie się zakalca na pewno tam nie znajdziecie. Po prostu ciasto będzie mniej wyrośnięte i mniej pulchne. To są moje wnioski! Zaznaczyć chce również, że to nie jest pierwsza drożdżówka pieczona przeze mnie.A teraz zapraszam na
drożdżowe :DSkładniki na 1kg
mąki:1 kg
mąki luksusowej przesianej100 g
masła rozpuszczone i przestudzone60 g
drożdży5
żółtek1 szklanka
cukru550 ml
mleka albo
maślanki temp około 35*Cszczypta
soliSkładniki na 0,5 kg
mąki0,5 kg
mąki50 g
masła30 g
drożdży3
żółtka3/4 szklanki
cukru270 ml
mleka albo
maślankiszczypta
soliKruszonka:50 g
masła temp. pokojowa1/4 szklanki
płatków owsianych1/4 szklanki mielonych
orzechów1 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru0,5 kg
rabarbaruDrożdże zasypujemy 2 łyżkami
cukru i odstawiamy do momentu ich rozpuszczenia.Wsypujemy łyżeczkę
mąki i około 80 ml
mleka albo
maślanki mieszamy i czekamy do wyrośnięcia.
Żółtka ubijamy z pozostałym
cukrem. Do miski wsypujemy
mąkę, na środku robimy dołek, wlewamy
drożdże, przykrywamy
mąką i czekamy chwilę. Następnie wkładamy
żółtka, mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy
masło i
mleko. Chwilę mieszamy a następnie przy użyciu ręki delikatnie zagniatamy około 5 minut. Ciasto będzie bardzo delikatne i może przyklejać się do rąk. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dużą blaszkę wykładamy pergaminem, natłuszczamy. Ręce oprószamy
mąką i przekładamy ciasto do formy. Wierz delikatnie smarujemy
mlekiem po to żeby miało ładny, złoty kolor.
Rabarbar obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na cieście. Z podanych składników robimy kruszonkę i posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy je na 20-30 minut. Gdy podrośnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoty kolor około 40-60 minut