ßßß Cookit - przepis na Kringel estoński

Kringel estoński

nazwa

Wykonanie

Niedawno znalazłam gdzieś w internecie takie świetne ciasto, zagłębiając się dalej znalazłam też i przepis, którego nie będę podawać .. (podam tylko link do bloga na którym go znalazłam)
Ciasto mnie tak oczarowało że musiałam je upiec. Powiem szczerze ze nie spodziewałam się że jest tak łatwe a zarazem smaczne.
zdjęcia mojego kringla
Ciasto zrobiłam według przepisu .. na 3 porcje
900 g mąki
3 żółtka
360 ml mleka
6 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
100 g masła
Mleko zagrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i żółtkami. Dodać powoli mleko z drożdżami i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką w misce i odstawić do wyrośnięcia. w tym czasie przygotowałam 3 nadzienia.
1 . 50 g masła utrzeć z 1 łyżką cukru i łyżeczką cynamonu
2. 50 g masła utrzeć z utłuczonymi drobno orzechami i 1 łyżką cukru
3. 50 g masła utrzeć z 1 łyżeczką kakao i 1 łyżką cukru
Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienia cieniutko. zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając tak by przecięta strona byla na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieniec i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2012/11/kringel-estonski.html