Wykonanie
Niedawno znalazłam gdzieś w internecie takie świetne ciasto, zagłębiając się dalej znalazłam też i przepis, którego nie
będę podawać .. (podam tylko link do bloga na którym go znalazłam)Ciasto mnie tak oczarowało że musiałam je upiec.
Powiem szczerze ze nie spodziewałam się że jest tak łatwe a zarazem smaczne.zdjęcia mojego kringlaCiasto zrobiłam według przepisu .. na 3 porcje900 g
mąki3
żółtka360 ml
mleka6 dkg
drożdży3 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli100 g
masłaMleko zagrzać i rozpuścić w nim
drożdże i
cukier.
Mąkę wymieszać z
solą i
żółtkami. Dodać powoli
mleko z
drożdżami i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką w misce i odstawić do wyrośnięcia. w tym czasie przygotowałam 3 nadzienia.1 . 50 g
masła utrzeć z 1 łyżką
cukru i łyżeczką
cynamonu2. 50 g
masła utrzeć z utłuczonymi drobno
orzechami i 1 łyżką
cukru3. 50 g
masła utrzeć z 1 łyżeczką
kakao i 1 łyżką
cukruCiasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienia cieniutko. zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć
ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając tak by przecięta strona byla na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieniec i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.