ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Nie raz próbowałem już chleba bezglutenowego, jednak przepis Piotra Kucharskiego z książki „ Chleb. Domowa piekarnia. ” jest naprawdę wyjątkowy. Chleb smakuje rewelacyjnie i nie ma kompletnie nic wspólnego ze sztucznymi bochenkami ogólnie dostępnymi w marketach. Dodatkowo nie zawiera przedziwnych, drogich składników, a jego przygotowanie to dosłownie 15 minut (plus chwila na wyrastanie i pieczenie:). Otrzymany bochenek jest idealnie puszysty i ma teksturę typową dla bochenka pieczonego ze zwykłej mąki żytniej.
Aby zastąpić w tym chlebie gluten konieczne jest wykorzystanie odrobiny chemii – gumy ksantanow ej lub gumy guar . Nie ma niestety możliwości obejścia się bez nich. Na szczęście dodaje się ich naprawdę niewiele i są one szeroko dostępne w Internecie.
Książka Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” w którym poza powyższym, znajdziecie również ogrom innych rewelacyjnych przepisów na domowy chleb, dostępna jest w poniższych sklepach.
Print Recipe
Przepis na chleb bezglutenowy, wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia."
Danie Dodatki
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
1 bochenek 15 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 1 godzina
Porcje Czas przygotowania
1 bochenek 15 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 1 godzina
Chleb bezglutenowy
Print Recipe
Przepis na chleb bezglutenowy, wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia."
Danie Dodatki
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
1 bochenek 15 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 1 godzina
Porcje Czas przygotowania
1 bochenek 15 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 1 godzina
Składniki
80 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki kukurydzianej
175 g mąki gryczanej niepalonej
400 g wody letniej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki gumy ksantanowej lub gumy guar
3 łyżki oleju roślinnego
1 szt. jajko
100 g ziaren słonecznika do posypania
Porcje: bochenek
Sposób przygotowania
W niewielkim naczyniu mieszamy drożdże z letnią wodą.
W dość dużej misce mieszamy wszystkie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia, gumę ksantanową.
Do suchych składników dodajemy wodę z drożdżami, wbijamy jajko i dolewamy olej. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą.
Uzyskaną masę przekładamy do średniej wielkości, nasmarowanej masłem keksówki i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 220st. piekarnika na ok 40-45 minut. Tuż przed wstawieniem dobrze jest zaparować piekarnik, wykorzystując najzwyklejszy rozpylacz wody do roślin.
Po upieczeniu, bochenek wyjmujemy z piekarnika i jak najszybciej wyciągamy z formy na kratkę do pieczenia. Zostawiamy go na niej do odparowania i ostygnięcia.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/chleb-bezglutenowy