Wykonanie
Nie raz próbowałem już
chleba bezglutenowego, jednak przepis Piotra Kucharskiego z książki „
Chleb. Domowa piekarnia. ” jest naprawdę wyjątkowy.
Chleb smakuje rewelacyjnie i nie ma kompletnie nic wspólnego ze sztucznymi bochenkami ogólnie dostępnymi w marketach. Dodatkowo nie zawiera przedziwnych,
drogich składników, a jego przygotowanie to dosłownie 15 minut (plus chwila na wyrastanie i pieczenie:). Otrzymany bochenek jest idealnie puszysty i ma teksturę typową dla bochenka pieczonego ze zwykłej
mąki żytniej.Aby zastąpić w tym
chlebie gluten konieczne jest wykorzystanie odrobiny chemii – gumy ksantanow ej lub gumy guar . Nie ma niestety możliwości obejścia się bez nich. Na szczęście dodaje się ich naprawdę niewiele i są one szeroko dostępne w Internecie.Książka Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” w którym poza powyższym, znajdziecie również ogrom innych rewelacyjnych przepisów na domowy
chleb, dostępna jest w poniższych sklepach.
Print RecipePrzepis na
chleb bezglutenowy, wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki "
Chleb. Domowa piekarnia."Danie DodatkiKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 bochenek 15 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania1 bochenek 15 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 1 godzina
Chleb bezglutenowyPrint RecipePrzepis na
chleb bezglutenowy, wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki "
Chleb. Domowa piekarnia."Danie DodatkiKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 bochenek 15 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania1 bochenek 15 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 1 godzinaSkładniki80 g
mąki ziemniaczanej100 g
mąki kukurydzianej175 g
mąki gryczanej niepalonej400 g
wody letniej20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki gumy ksantanowej lub gumy guar3 łyżki
oleju roślinnego1 szt.
jajko100 g
ziaren słonecznika do posypaniaPorcje: bochenekSposób przygotowaniaW niewielkim naczyniu mieszamy
drożdże z letnią
wodą.W dość dużej misce mieszamy wszystkie
mąki,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia, gumę ksantanową.Do suchych składników dodajemy
wodę z
drożdżami, wbijamy
jajko i dolewamy
olej. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą.
Uzyskaną masę przekładamy do średniej wielkości, nasmarowanej
masłem keksówki i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 220st. piekarnika na ok 40-45 minut. Tuż przed wstawieniem dobrze jest zaparować piekarnik, wykorzystując najzwyklejszy rozpylacz
wody do roślin.
Po upieczeniu, bochenek wyjmujemy z piekarnika i jak najszybciej wyciągamy z formy na kratkę do pieczenia. Zostawiamy go na niej do odparowania i ostygnięcia.Share this Recipe