Wykonanie
Ani razu w tym roku nie narzekałam, że jest zbyt ciepło, że za gorąco, że słońce za bardzo grzeje.
Serio. Ani razu. Więc jeśli teraz marudzę, że jest szaro, buro i ponuro, do tego zimno, to chyba nie dołączę tym samym do
grona osób, które ciągle narzekają i trudno jest im dogodzić? No ja naprawdę wymagająca nie jestem, wystarczy mi słońce i minimum +25 stopni Celsjusza. W cieniu. Przez osiem miesięcy w roku. Przez cztery może być złota, polska jesień. Takim nagłym, bo prawie z dnia na dzień, załamaniem pogody, jestem zaskoczona, jak drogowcy zimą. Po raz pierwszy od kilku miesięcy wyciągnęłam z szafy koc. Mimo wszystko są dwa plusy wrześniowego chłodu. Pierwszy - biega mi się lepiej, niż w trakcie upału. Tak, wróciłam do biegania i wygląda na to, że tym razem nie porzucę go. A za tydzień z Olą (koniecznie ją odwiedźcie -> Sweetshoop.pl) biegniemy nawet w zawodach. Dla mnie to pierwsze zawody w życiu. Byłoby miło, gdyby udało mi się nie być ostatnią. Drugi plus jesieni? Chciałam napisać "pyszne jedzenie", ale to by było nie tyle dramatyczne, co nieprawdziwe. W końcu to nie tak, że latem czy wiosną nie jem smacznych rzeczy. Plus, plus, plus... grzane
piwo. Kocham!!Wróćmy natomiast do pysznych dań. Generalnie nie jestem fanką
kurczaka. Zawsze mam wrażenie, że przy nim jestem bardziej ubrudzona, niż najedzona. Smaczne to, ale wymaga zbyt dużo zachodu w trakcie jedzenia. Wyjątkiem jest
pierś z kurczaka. I jej nie jem za często, ale jeśli już, to w
sosie pomidorowym i
kaparami smakuje mi najbardziej. Do tego przełamujące smak
kaparów - słodkie
ziemniaki, czyli
bataty. Jak to się mówi? Omomomomom??
- dwie
piersi z kurczaka-
sól i świeżo mielony,
biały pieprz- 2 łyżki
oleju rzepakowego- 2 łyżki
masła- 4 drobno posiekane
szalotki- 2 drobno posiekane ząbki
czosnku- 5 średniej wielkości
pomidorów (lub dwie puszki
pomidorów - poza sezonem)- 4 łyżki
octu z
czerwonego wina- pół szklanki
kaparów (użyłam marynowanych ze słoika)- szklanka białego,
wytrawnego wina- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego- pół pęczka posiekanej
natki pietruszki- łyżeczka świeżego, posiekanego
estragonu lub 2 łyżeczki suszonegoOczyszczamy
pierś z kurczaka, przecinamy łączącą jej dwie części błonę (powstają cztery porcje) i delikatnie oprószamy
solą i
pieprzem.
Olej i
masło podgrzewamy w wysokiej, dużej patelni lub w garnku z grubszym dnem. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy
pierś z kurczaka i podsmażamy z obu stron około 5 minut, aż będzie delikatnie brązowa.Dodajemy
szalotkę i
czosnek i smażymy delikatnie mieszając około 1-2 minuty.Następnie dodajemy
estragon, pokrojone w drobną kostkę
pomidory,
ocet,
kapary,
wino,
koncentrat pomidorowy.Całość mieszamy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, garnek (lub patelnię) przykrywamy i całość dusimy około 12 minut.Przed podaniem posypujemy posiekaną
natką pietruszki.
Frytki z
batatów - składniki:- 3 średniej wielkości słodkie
ziemniaki (
bataty)- 3-4 łyżki
oleju rzepakowego-
sól i świeżo mielony
pieprzFrytki z
batatów - przygotowanie:
Bataty obieramy i kroimy na frytki. Wrzucamy je do miski i obtaczamy w
oleju. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut, w zależności od tego, jak bardzo chrupiące chcemy uzyskać.Podajemy na ciepło z
piersią z kurczaka.Smacznego!!