ßßß Cookit - przepis na Mule w białym winie i pomidorach

Mule w białym winie i pomidorach

nazwa

Wykonanie

Mule już chyba zawsze będą mi się kojarzyć z Bretanią. Tam je po raz pierwszy smakowałam...Pamiętam tabuny Francuzów grzebiących łopatkami na plaży po odpływie w poszukiwaniu małży. Że też wtedy nie przejawiałam takich zamiłowań do gotowania;-)
Moje nie będą smakowały tak jak tamte sprzed lat... Te są przygotowane wg przepisu Maćka Ostrowskiego, u którego byłam na warsztatach z owoców morza w Studio Kulinarnym Look&Cook .
Składniki:
1 kg muli,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
2 łyżki masła,
2 małe cebulki szalotki, drobno pokrojone,
2 ząbki czosnku, posiekane,
opakowanie pomidorków cherry lub pelati,
1 łyżeczka cukru,
pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Mule dokładnie oczyścić i umyć, wyrzucić muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o coś twardego.
Rozgrzać dużą patelnię, roztopić masło i zeszklić cebulki oraz czosnek. Wlać wino i odparować połowę. Dodać połówki pomidorków, doprawić solą, pieprzem, chilli i cukrem. Wrzucić mule i gotować kilka minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia. Wyrzucić zamknięte muszle. Muszle otwarte posypać natką pietruszki, wymieszać i przełożyć na talerze. Podawać ze świeżą bagietką.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/02/mule-w-biaym-winie-i-pomidorach.html