ßßß
Baba ghanoushto danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie.Jest to pasta/ dip której podstawowym składnikiem jestopieczony bakłażan i pasta sezamowa tahini.Do pasty baba ghanoush można dodać posiekaną natkę pietruszki,cebulkę, sok z cytryny lub rozdrobnionego pomidora.Pasuje też rozgnieciony czosnek,mięta, kmin rzymski lub wędzona papryka w proszku.
Składniki:1 bakłażan1 łyżka pasty sezamowej tahiniząbek czosnkuwędzona papryka w proszkusok z połowy cytrynysól i pieprz do smakukmin rzymskioliwa z oliwekłyżka posiekanej natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-))Salsa warzywna:pomidorawokadocebulaPrzekrojonego na pół bakłażana upiekłam w piekarniku w temp.220-240 stopni.Powinno się go skropić oliwą i posolić.Czas pieczenia około 20-30 minut.Bakłażan powinien być ciemno brązowy z miękkim miąższem.Można też upiec go na grillowej patelni.Po wyjęciu ostudziłam i obrałam ze skórki.Miąższ odcisnęłam z nadmiaru wody.
Dodałam następnie pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i przyprawy.
Można wszystko rozgnieść widelcem lub bakłażana drobno pokroić.Ja użyłam blendera i wszystko zmiksowałam.
Na wierzchu można polać odrobiną oliwy.Wstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
Pastę baba ghanoush można podawać z plackami chlebowymi pita.Ja w zastępstwie użyłam grzanek z bułki.Podawałam z salsą z pomidora, cebulki i awokado.Smacznego!