Wykonanie
Lubicie zupę pomidorową?Dzieci ja uwielbiają.A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa.Oczywiście przygotowując ją można użyć
koncentratu pomidorowego,bądź kupiony przecier z
pomidorów.Ale można go przecież przygotować samemu.Pyszne, czerwone
pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać.Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku.
Składniki:3 kg. gruntowych, dojrzałych
pomidorów3 łyżeczki
soliPomidory umyłam i pokroiłam na małe kawałki.
Gotowałam je,aż zrobiły się miękkie, co jakiś czas mieszając.Około 15-25 minut.
Teraz
pora na tę najmniej przyjemną część.Masę należy przetrzeć przez sito.Pozbywamy się wtedy również niechcianych pestek i skór.
Można jeśli macie wyciskarkę, przecisnąć przy jej użyciu świeże
pomidory.Polecam! 10 minut pracy i co najważniejsze bardzo mało strat warzywa.
Tak uzyskany przecier - posoliłam i zagotowałam.
Gorący - wlewałam do słoików... i już.Stawiałam je odwrotnie do wystygnięcia.A
potem gdy najdzie nas ochota na pyszną zupkę
pomidorową...wystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich
pomidorów.A to moje słoiczki ;-) z ponad 50 kg.
pomidorów ;-)
Polecam też
pomidory w kawałkach, idealne do gulaszu, spaghetticzy innych ulubionych dań z dodatkiem
pomidorów.
Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam je na mniejsze kawałki.
Zagotowałam.
I podobnie jak
przecier pomidorowy, wlewałam gotujący do wyparzonych słoików.Smacznego!