Wykonanie
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę zrobić to ciasto.Gdy niedawno poczęstowała mnie nim moja koleżankato pomyślałam, że to jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)Chociaż z dzieciństwa pamiętam, że moja mama też robiłablok
czekoladowy.Wyjadałam jej łyżeczką
mleko w proszku.No to przypomnijmy sobie stare, dawne czasy....
Składniki:kostka
masła1 szklanka
cukru3-4 szklanki
mleka w proszku ( nie granulowanego )3-4 łyżki gorzkiego
kakao1/2 szklanki
wody4 opakowania
herbatnikówpół szklanki
bakaliiSposób przyrządzania:W garnku rozpuściłam
masło,
wodę,
cukier i
kakao.Nie zagotowywać - tylko podgrzać i rozpuścić.
Rozpuszczoną masę odstawiłam do ostygnięcia.
W misce wymieszałam wystudzoną masę z
mlekiem w proszku.
Dodałam
bakaliei pokruszone
herbatnikiWszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam połowę masydo wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Posypałam
herbatnikamiI przykryłam pozostałą resztą masy.
Odstawiłam ciasto na 2-3 godziny do lodówki.Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki.Zastrzegam ,że blokiem
czekoladowym można się zasłodzić...ale o to chodzi prawda? ;)
Herbatniki i
bakalie chrupią a masa słodzi nasze podniebienia...pychotka!
Jeśli lubicie słodkie ciasta- bez pieczenia, to polecamCIASTO MAXI KING